Keuzeschema Weidegang

Succesvol weiden begint met een goed plan

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en het duurt nog wel even voordat de koeien weer naar buitengaan. Toch is dit het moment om vast goed na te denken over weidegang. Succesvol weiden begint met een goed plan. Onze weidecoaches van ForFarmers helpen u graag met de voorbereidingen en hebben een aantal belangrijke stappen voor u op een rij gezet:

Stap 1: Kies het beweidingssysteem wat bij u past

Van stripgrazen tot omweiden en van onbeperkt tot deelbeweiding, er zijn veel verschillende weidesystemen. Doorloop het keuzeschema weidegang en kies een systeem wat goed bij u past. Uw melkveespecialist denkt graag met u mee!

Afbeelding: keuzeschema weidegang

Stap 2: Keuze gemaakt? Ga rekenen!

Wanneer u een weidesysteem heeft gekozen, is het belangrijk om te berekenen hoeveel hectares u beschikbaar heeft voor weidegang en hoeveel uur per dag uw koeien de wei op kunnen.

Stap 3: Houd rekening met beweiden in uw bemestingsplan

Pas de drijf- en kunstmestgift van de te beweiden percelen naar beneden toe aan. Dit om te hoge ureumgetallen in april te voorkomen.

Stap 4: Begin op tijd!

Na twee hele warme en droge zomers waarin weiden vaak heel lastig bleek, wordt het belang van op tijd beginnen met beweiden nogmaals onderstreept. Wacht dus niet persé met weiden tot de eerste snede in de kuil zit. In april zijn de omstandigheden om te beginnen namelijk ideaal. Vanwege de hoge graskwaliteit en groei heeft u minder hectares nodig om uw koeien tevreden te houden. Het grasaanbod is tevens heel geschikt voor bedrijven die voor het eerst weidegang gaan toepassen.

Extra ondersteuning nodig?

Heeft u extra ondersteuning nodig bij het maken van een weideplan, of heeft u andere vraag aan een van onze weidecoaches? Neem dan snel contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Heeft u vragen?

Heeft u vragen of wilt u een goed gesprek over uw bedrijf?