Gerstemeel
Langzaam afbreekbare zetmeelbron.
Productomschrijving
Gerst is een bedektzadige graansoort. Het zaad wordt omgeven door een stevige zaadhuid. Gerst wordt vooral geteeld als brouwgerst voor de productie van bier en whisky. Voergerst wordt als zodanig verbouwd of is brouwgerst dat niet aan de strenge specificaties voor brouwgerst voldoet.
Algemene eigenschappen
Gerst bevat naast zetmeel ook relatief meer celwanden dan andere gangbare graansoorten waardoor het van nature al rustiger verteert en het de pensgezondheid daarmee bevordert; Gerstemeel ontstaat door gerst te malen in een hamermolen. Naarmate er fijner gemalen wordt zal de vertering en benutting van nutrienten verbeteren.
Toepassing
- Melkkoeien: max. 4 kg product per dier per dag.
- Vleesvee: max. 3 kg product per dier per dag.
- Rosékalveren: max. 2 kg product per dier per dag.
Opslag & Houdbaarheid
- Gemalen gerst kan geblazen of gestort geleverd worden.
- Het moet droog en niet in direct zonlicht opgeslagen worden in een loods of silo.
- Condensvorming moet worden voorkomen.
- Het vochtgehalte mag max. 16% zijn om gerst zonder kwaliteitsverlies langdurig te kunnen bewaren. Bij voorkeur te gebruiken tot 3 maanden na leverdatum ( zie datum leverbon).