Zetmeelrijk bijproduct van de aardappelverwerking.
Aardappelstoomschillen zijn afkomstig uit de aardappelverwerkende industrie, waarbij aardappelen worden verwerkt tot o.a. frites. Na het sorteren en reinigen worden de aardappelen met behulp van stoom geschild. Hierbij wordt de schil en een deel van het onderliggende zetmeel verwijderd. Door deze hittebehandeling is het zetmeel in de stoomschillen goed ontsloten en daardoor goed verteerbaar.
Aardappelstoomschillen is een vloeibaar voedermiddel. Het product is licht visceus en met een verdringerpomp goed verwerkbaar. Het wordt gemalen geleverd. Erg geschikt als drager en stabilisator in een voormengsel en/of brijvoer. Aardappelstoomschillen ondergaan in opslag een snelle natuurlijke verzuring en zijn daardoor lang houdbaar. Tijdens deze verzuring worden zetmeel en suikers voor een deel omgezet in organische zuren. Hierdoor wordt de drogestof en de pH lager maar blijft de EW in het product op peil.
Aardappelstoomschillen moeten gemengd gevoerd worden in het basisrantsoen. Door de stoombehandeling is het zetmeel ontsloten en zal het relatief snel afbreken in de pens.
Heeft u vragen of wilt u een goed gesprek over uw bedrijf?