Optimale voerbenutting: Rantsoenefficiëntie

Rantsoenefficiëntie: belangrijk kengetal in nieuw fosfaatstelsel!

Als veehouder streef je naar een maximale opbrengst per kilogram fosfaat. Een hoge (meet)melk- productie blijft financieel het meest aantrekkelijk.  Een hogere melkproductie zorgt weliswaar voor een hogere fosfaatproductie per dier,  maar is ook dé manier om de kilogrammen vet en eiwit per koe te laten stijgen. Onder de streep is dit efficiënter en financieel aantrekkelijker dan een koe met een lagere melkproductie.

Om een optimaal saldo per kilogram fosfaat te bereiken is een efficiënte omzetting van voer naar melk essentieel. Rantsoenefficiëntie geeft weer hoeveel melk uw koeien produceren uit één kilogram opgenomen droge stof. Het is hét kengetal om de voerbenutting te bepalen. Hoe meer melk uit één kilogram droge stof, hoe hoger de rantsoenefficiëntie. In de praktijk varieert dit kengetal van 1,1 tot 1,7.

Bereken de rantsoenefficiëntie van uw koeien eenvoudig en snel!

ForFarmers heeft een eenvoudig hulpmiddel ontwikkeld waarmee u in 5 stappen de rantsoenefficiëntie van uw veestapel én uw financiële voordeel  bij een verhoging van 0,1 rantsoenefficiëntie berekent. De rekenmodule geeft u inzicht en helpt u daarmee om de prestaties van uw bedrijf  verder te verbeteren. Bereken de rantsoenefficiëntie van uw koeien eenvoudig en snel op www.rantsoenefficientie.nl! *

Zo verbetert u de rantsoenefficiëntie op uw bedrijf:

•    Goede kwaliteit ruwvoer: Het rantsoen van de melkkoeien bestaat voor 70% uit ruwvoer. Het is belangrijk dat het ruwvoer maximaal benut kan worden door de koe. Zorg er daarom voor dat de verteerbaarheid van het ruwvoer hoog is en dat uw maiskorrels in de maiskuil voldoende geraakt zijn

•    Weet goed wat je voert: Wegen is belangrijk voor inzicht in het gerealiseerde rantsoen ten opzichte van het geplande.

•    Goed gemengd rantsoen: een goed berekend en gewogen rantsoen betekend nog niet dat de koeien ook daadwerkelijk het gehele rantsoen goed opnemen. Het is daarom van belang dat het rantsoen goed gemengd is zodat elke hap hetzelfde is en er geen selectie aan het voerhek kan plaatsvinden.

•    Broeivrij rantsoen: broei heeft een negatief effect op de kwaliteit en smakelijkheid van ruwvoer.

•    Schoon drinkwater: een koe drink 100 tot 200 liter water per dag. Hoewel de focus vaak ligt op het voer (20-25 kg droge stof) is het ook van belang dat het drinkwater van de koeien van goede kwaliteit is. Maak daarom de drinkbakken regelmatig schoon zodat het water fris en smakelijk blijft.

•    Goed stalklimaat: Warme of juist hele koude omstandigheden hebben een negatief effect  of de rantsoenefficiëntie. Een warm (en vochtig) klimaat zorgt vaak voor een teruglopende voeropname. Bij koude temperaturen heeft de koe extra energie nodig om haar lichaamstemperatuur op peil te houden. Tijdige maatregelen om hitte- of koude stress te voorkomen hebben een positief effect op de rantsoenefficiëntie.

•    Goede vruchtbaarheid: oudmelkte koeien zijn minder efficiënt. Goede vruchtbaarheid resulteert in een kortere tussenkalftijd en een hogere rantsoenefficiëntie.

*Aan de uitkomsten van de rekenmodule kunnen geen rechten worden ontleend.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer informatie over rantsoenefficiëntie of een advies op maat, neem dan contact op met uw specialist of vul het informatieformulier in.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen of wilt u een goed gesprek over uw bedrijf?